Mád varázsa

Gazdagodjon élményekkel Mádon!

 

Kultúrtörténeti séták. Természeti kincsek felfedezése. Gyalog- vagy bringatúrák. Elmerülés a helyi specialitásokban, hagyományokban és spirituális életben. Érkezzen akár barátaival, akár családjával hozzánk Mádon, és a történelmi Tokaji borvidék kultúrtájként világörökséggé nyilvánított területén biztosan megtalálja számítását.

 

Várjuk Önöket szeretettel! Hadd adjunk néhány tippet Önnek!

 

 

Mádi Kúria

Ha kultúrtörténeti élményre vágyik, kezdje mindjárt a Kúria patinás épületének felfedezésével. 1907-ben épült a gyönyörű, két szintes épület, amely takarékpénztárként funkcionált. 1930-ban a pénzintézet Szerencsre költözött, így a Rákóczi úti épület egy ideig üresen állt, majd a világháború idején a légvédelmi őrszolgálat költözött az üléstermébe. A háború után államosították az épületet. Lakóhelyiségeket alakítottak ki benne. Az 50-es évek elején a földszintre költözött a postahivatal, majd a későbbiekben az Anya- és Gyermekgondozó Központ kapott itt helyet. Mád központjában az Önkormányzat épületével szomszédságban, a 2005-ben igényesen és szépen felújított kúria épületben nyitott meg a Kúria Hotel. Belső homlokzata, tornácos teraszai esztétikus látványt nyújtanak. Hangulatos udvarát a Mádi patak szeli ketté. A patak balpartján medencénk mellett nyitott meg a Kúria grillterasza, amely idény jelleggel késő tavasztól kora őszig várja vendégeinket.

 

Zsinagógától a kóser borig a Csodarabbik útján

„Egyes adatok szerint már 1771-ben volt a faluban zsidó templom, de az a gyönyörű barokk stílusú, Európa Nostra díjas zsinagóga, amely több mint 150 éven keresztül szolgálta a mádi zsidókat, csak 1795-ban épült fel. A világ legszebb 100 zsinagógája között említik ma már. Építését két gazdag család, a Brener és a Teitelbaum testvérek finanszírozták, akik, mint borkereskedők telepedtek le Mádon. A szőlőtermelők, borkereskedők mellett azután, létszámuk gyarapodásával, helyi kereskedőként, iparosként is szolgálták a mezővárosok, falvak lakosságát. Zsinagógákat, fürdőket, jesivákat építettek. Mádon megőrződött az egykori rabbiház és a rabbiképző épülete. Innen indul, és ide érkezik – Abaújszántón és Tállyán keresztül – a Csodarabbik útja elnevezésű, 10 települést érintő, 150 km-es zarándokút, ami bejárja Tokaj-Hegyalja látogatható zsidó emlékhelyeit, elvezeti az érdeklődőket az egykori csodarabbik sírjához, megismerkedtet életükkel és a hozzájuk kapcsolódó legendákkal.”

 

Mádi Sajt Manufaktúra

„A családi sajtműhelyben friss tejből, nagy gondossággal érlelt tehén-és kecskesajtokat készítenek. Teheneik a szomszédos ökofaluban, tájvédelmi körzetben legelnek, amelyet körben hegyek vesznek körül tölgyesekkel és gyógynövényekben gazdag hegyi rétekkel. A tiszta és minőségi tejtől lesz olyan egyedi és karakteres ízvilágú a Mádi Sajt, ami miatt törzsvásárlóik hétről-hétre visszatérnek érte. A sajtkészítéssel párhuzamosan a tejnek minden formájában látnak fantáziát, így lesz különleges ordatortájuk, savómézük, gyümölcs joghurtjuk. Készítenek továbbá sajt bonbonokat, amit különböző fűszerekben, magvakban forgatnak. Sajttortájukat sűrű joghurtból, kéksajt aszú kocsonyával készítik.”

 

Mádi Füvesember

 „A Leskó füveskertben nemes Tokaji borokat kóstolhat, üdítő gyógy- és fűszernövényeket ismerhet meg Leskó István értő tolmácsolásában. Hallott már a Gravetti kultúráról? Ha betér Leskóékhoz, a felső paleolitikum legfontosabb régészeti kultúrájának rejtelmeiben is elmerülhet, csakúgy, mint a szőlőművelés mérnöki pontossággal összegyűjtött, historikus adataiban. Gyönyörködjön a lubickoló aranyhalakban, a napsütésben sütkérező cicákban, tegyen egy sétát az illatos kertben!”

 

Mádi szappanműhely

„Ha bőre kényeztetésére vágyik, keresse fel a Hegyaljai Szappanműhelyt. A kézműves szappanok között mindenki megtalálja saját illat-, szín és stílus világát. A manufakturális gondossággal előállított szappanok gyógynövények, fűszerek és különböző növényi olajok felhasználásával készülnek."

 

Horgászat

A Bor-tó pihenő- és horgászhely a Mád-Mezőzombor-Bodrogkeresztúr által bezárt háromszögben várja a horgászni vágyókat. Az üdülőteleppé alakított halastavat a Harcsakút-forrás vizéből duzzasztják halastó a horgászoknak szolgál pihenőhelyül. Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, busa.

 

Harangjáték, Római Katolikus Templom

A mai római katolikus templom kezdetben magányos őrtorony volt, később kisebb méretű templom csatlakozott hozzá. Mai templomunk 1653-ban készülhetett el. A szentély és a hajója gótikus Árpád-kori templom maradványa. 1606-ból származó feljegyzések beszélnek először harangkészítésről. 1662-ben két harang volt a toronyban. A történelem vihara töbször megviselte a harangokat, hogy aztán végül ma már 3 harang játéka nyújtson élményt nap mint nap.

 

Református Templom

„Mádon a református hitű emberek száma jelentősen kevesebb, mint a római katolikus. A reformáció idején azonban a reformátusok voltak többségben. Az egyház ekkor még csak imaházzal, oratóriummal rendelkezett. Mád egykori földesura, I. Rákóczi György egy gyönyörűen kidolgozott aranyozott, ezüst fedeles kupát ajándékozott az egyháznak. Végül 1800-1817 között épült fel klasszicizáló késő barokk stílusban a templom. 1859-ben egy ismeretlen mester a templom orgonáját is elkészítette. A 400 férőhelyes, műemlék jellegű templomnak tornya 28 méter magas és 2 harang szól benne.” 

 

Tokaj-Hegyalja kézműves piac

„A kézműves piacot Tokaj-Hegyalján, minden hónap második vasárnapján szervezik, a Disznókő birtokon, a Sárga Borház parkolójában 10-14 óra között. A vidék egyedi minőségű, kis mennyiségben előállított élelmiszereit és kézműves termékeit kínálja a piac. Élményt, izgalmas időtöltést és nagyon-nagyon kellemes, jó társaságot is ígér Zemplén és Tokaj-Hegyalja szerelmeseinek.”

 

 

Mád borpincéi

 

 
 
 
 
 
 

 

Érdeklődöm